Η «βίαιη» προσαρμογή στην τεχνολογία είναι μια άμυνα στην εξάπλωση του Covid-19.
Πολλές τεχνολογίες που υπάρχουν χρόνια και δεν εφαρμόζονται ευρέως, ίσως ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν. Πολλά συνέδρια έχουμε κάνει μιλώντας για τηλεκπαίδευση, τηλεσυνέδρια, εργασία εξ’ αποστάσεως και online αγορές. Τα οφέλη από αυτές τις τεχνολογίες προκύπτουν από την πρόσβαση στην πληροφορία μέσω του υπολογιστή μας και ας πάρουμε ένα παράδειγμα :
Τηλεκπαίδευση
Μπορούμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας να παρακολουθήσουμε έναν κύκλο μαθημάτων εάν πρόκειται για ασύγχρονη εκπαίδευση, ή να παρακολουθήσουμε ζωντανά ένα μάθημα, όταν μιλάμε για συγχρονισμένη εκπαίδευση από τον υπολογιστή μας ή το κινητό μας, από το σπίτι ή το γραφείο μας.
Έχουμε πρόσβαση στο μάθημα άσχετα από ποιο σημείο του κόσμου βρίσκεται ο ομιλητής και συγχρόνως εμείς μπορεί να βρισκόμαστε στην πόλη, στο βουνό η στο νησί μας.
Η παρακολούθηση του μαθήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά την πραγματική ώρα μετάδοσης της από τον ομιλητή πατώντας απλά το Play στο βίντεο της πρόσφατης διάλεξης, το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο κατά πάσα πιθανότητα σε έναν server σε μια χώρα διαφορετική και από τη χώρα του ομιλητή και τη χώρα του ακροατή.Αυτός είναι ίσως και ο ορισμός της παγκοσμιοποίησης.
Το κόστος λειτουργίας της πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την διεξαγωγή μιας offline εκπαίδευσης (μετακινήσεις, χώροι φιλοξενίας, αμφιθέατρα, διατροφή, εργατοώρες αποχής από τις υπόλοιπες εργασίες μας κλπ.)
Οι απορίες απαντιούνται μέσω της πλατφόρμας και μένουν στον αέρα ώστε και άλλοι ακροατές που μπορεί να έχουν την ίδια απορία να τη λύσουν σε άλλη χρονική στιγμή.Άρα δημιουργείται και μια βιβλιοθήκη πληροφορίας μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος.
Τα προηγούμενα οφέλη και πολλά ακόμα θα μπορούσα να τα αναλύσω σε πολλές σελίδες αλλά θα κάνω ένα άλμα και θα έρθω στα σημερινά οφέλη που είναι και ο σκοπός του άρθρου.
Δεν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο μαζί με άλλους ακροατές, δεν συνταξιδεύουμε, δεν μένουμε στο ίδιο ξενοδοχείο μαζί με άτομα από διαφορετικά σημεία, δεν τρώμε στον ίδιο κλειστό χώρο με πολύ κόσμο δεν χάνουμε την εκπαίδευσή μας και μειώνεται δραματικά ο κίνδυνος μεταφοράς και ασθένειας από τον Covid-19. To Ιnternet και οι τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική ασπίδα στον ιό και στην ταχύτητα εξάπλωσής του.
Αντίστοιχα οφέλη υπάρχουν και με τις υπόλοιπες τεχνολογίες online αγορές, εργασία εξ’ αποστάσεως που μπορεί να καλύψει το 100% των εργασιών γραφείου κλπ. Τα αρνητικά που φαίνεται να υπάρχουν από τις τεχνολογίες αυτές είναι η μείωση των τζίρων ξενοδοχείων, catering,ταξιδιωτικών γραφείων και συναφών επαγγελμάτων που όμως αυτό οικονομικοκοινωνικά θα είναι προσωρινό, διότι απλά αφενός θα υπάρξει εξορθολογισμός κόστους, αφετέρου οι χρήσεις τεχνολογιών μπορεί να μειώνουν θέσεις εργασίας από ένα τομέα αυξάνοντας όμως θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Έτσι ως μεγαλύτερο μειονέκτημα μπορώ να πω τελικά ότι είναι ψυχολογικά η μη επαφή με άλλους ανθρώπους που θα βλέπαμε εκεί, η εναλλαγή εικόνων και η δοκιμή γεύσεων αλλά στην παρούσα φάση αυτό επιθυμούμε ως ασπίδα στην εξάπλωση του ιού.
Σε ότι αφορά την κοινωνική μας επαφή, ας κάνουμε βιντεοκλήση σε φίλους και γνωστούς και σε όποιους αναζητούν νέες γνωριμίες, υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα και αρκετές σελίδες chat. Προς το παρόν ας προσαρμοστούμε λίγο «βίαια» στη χρήση της τεχνολογίας.Θα είναι το κέρδος μας αυτό και μετά την παρέλευση του νέου ιού.
Περικλής Παπαγεωργίου