Μετά από δύο χρόνια έρευνας της ομάδας του facebook για το πως θα επιδρούσε η δυνατότητα απόκρυψης των likes σε δημοσιεύσεις, επιτέλους πήραν την απόφαση να το εφαρμόσουν.
Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά το τι προβλήματα λύνονται με αυτή την δυνατότητα.
Θα μπορεί κάποιος ελεύθερα να επιδοκιμάσει ή να αποδοκιμάσει κάποιο δημοσίευμα χωρίς να φοβάται ότι αυτό θα γίνεται αντιληπτό από άλλους χρήστες του facebook παρά μόνο από τον ίδιο τον χρήστη που έκανε την δημοσίευση. Επειδή όμως κάποιοι σκέφτεστε ποιος ασχολείται τι επιδοκιμάζει και τι αποδοκιμάζει κάποιος άλλος, θα σας πω εγώ δυο τρία παραδείγματα τα οποία ίσως δεν φαντάζεστε καν.
1. Δεν είναι λίγες φορές που έχει τύχει να μου στείλουν προσωπικό μήνυμα λέγοντας μου ότι πάρα πολύ ωραίο αυτό που έγραψες αλλά δυστυχώς δεν μπορώ, δεν θέλω, να πατήσω like γιατί θα το δει ο τωρινός πολιτικός προϊστάμενος μου και θα μου βάλει χέρι.
2. Έχει τύχει επίσης να μου πούνε υπάλληλοι ότι με πιέζουν να κάνω like σε δημοσίευση που έκανε κάποιος πολιτικός προϊστάμενος τους και αναγκαστικά το κάνω για να αποφύγω την γκρίνια ή την δυσμενή αντιμετώπιση μετά στη δουλειά μου.
3. Επίσης έχει τύχει να μου αναφερθεί ότι δέχεται μπόουλινγκ από οπαδούς άλλων παρατάξεων όταν έτυχε να επιδοκιμάσει κάποιο δημοσίευμα μου.
Τα τρία αυτά είναι κατάντια; δεν θα διαφωνήσω μαζί σας, αλλά η κατάντια αυτή τουλάχιστον θα εξαλειφθεί με την απόκρυψη των likes από τα μάτια των άλλων χρηστών του Facebook, θα μπορεί ο καθένας να βλέπει μόνο στις δικές του δημοσιεύσεις σε ποιον αρέσουν και σε ποιον δεν αρέσουν. Νομίζω είναι θετικό το βήμα της ελευθερίας που παράγεται.
Άλλο ένα θετικό είναι ότι θα πάψει γκρίνια του «δε μου κάνεις like», «δεν είδες αυτό που έγραψα;» της μάταιης επιδιώξεις επιβράβευσης για να συγκρίνει ο καθένας τα πόσα likes είχε σε σχέση με κάποιον άλλον, τραγικό και αυτό αλλά όμως αλήθεια. Έχει τύχει πολλές φορές σε μία ευχάριστη φωτογραφία να έχω 500 ή 1000 like ενώ σε ένα καυστικό μήνυμα να έχω 50 likes και 200 μηνύματα στο messenger, οπότε και αυτό εξαλείφεται πλέον γιατί ο καθένας θα μπορεί να επιβραβεύει ή να αποδοκιμάζει χωρίς να φοβάται ότι η γνώμη του μπαίνει σε κριτική από τους υπόλοιπους χρήστες του facebook, γιατί δυστυχώς πολλοί άνθρωποι φοβούνται να εκφράσουν ελεύθερα την γνώμη τους. Άλλο ένα ακόμα κέρδος λοιπόν με την απόκρυψη των likes.
Ένα επίσης ακόμα κωμικοτραγικό είναι ότι υπάρχουν «πολιτικοί» οι οποίοι πληρώνουν για να βάλουν λίγα ψεύτικα likes στην δημοσίευση ενός πολιτικού τους αντιπάλου μόνο και μόνο για τον κατηγορήσουν μετά ότι έχει ψεύτικα likes (προβοκάτσια likes) πολύ μίζερο ναι, πολύ κατάντια όντως, αληθές όμως οπότε και αυτό εξαλείφεται με την απόκρυψη των likes.
Οι μόνοι χαμένοι λοιπόν από την απόκρυψη των likes θα είναι οι κουτσομπόληδες, οι ζηλιάρηδες σύντροφοι, οι εταιρείες που πουλάνε ψεύτικα likes και οι νάρκισσοι. Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες χαμένων δεν είναι για λύπηση.
Σε αναμονή λοιπόν για αυτή τη νέα δυνατότητα που θα απεγκλωβίσει την ελεύθερη βούληση στην επιδοκιμασία και στην αποδοκιμασία των δημοσιεύσεων.